Uutiset

25.01.2018 Seppo Närhi

Vuoden hortonomi 2018: Tapio Ykspetäjä

Taoio Ykspetäjä on valmistunut puistopuutarhuriksi 1988, suunnitteluhortonomiksi 1993 ja puutarhaopettajaksi 1994. Puutarhaopettajan työn ohessa hän on valmistunut näyttötutkintomestariksi ja käynyt opetussuunnitelmien ja näyttötutkintojen kehittämiseen liittyviä koulutuksia.

Tapio Ykspetäjän ehtymättömästä kiinnostuksesta puutarhakasveja kohtaan hyötyy koko puutarha-ala. Ykspetäjä on profiloitunut erityisesti dendrologina, mutta myös maatiaiskasvi- ja perenna-asiantuntijana. Tapio Ykspetäjä on tutkinut aktiivisesti vanhojen puutarhojen marja- ja hedelmälajikkeita, etenkin omena- ja karviaislajikkeita. Hän on luonut kansainvälisiä kontakteja Venäjälle ja Kazakstaniin ja avustanut omilla tutkimuksillaan Luonnonvarakeskuksen maa- ja puutarhatalouden kansalliseen kasvigeenivaraohjelmaan liittyviä hankkeita. Ykspetäjä on osallistunut myös Dendrologian Seuran kustantaman kirjan "Vihreät jättiläiset, Suomen paksuimmat puut" uusintapainoksen puumittauksiin. Lisäksi hän on perehtynyt ja jatkanut kotiseutunsa Virtain metsälehmusesiintymien pitkäaikaisia mittauksia viime vuosina. Ykspetäjä on tutkinut myös perennoja, etenkin vanhoja perennalajikkeita, ja ollut yhteistyössä myös kotimaisten perennanviljelijöiden kanssa.

Ykspetäjä on ollut perustajajäsenenä DS:n Pomologian kerhossa 2010, DS:n Hämeen kerho Kynneppäässä 2012 sekä Suomen Luonnonmuistomerkkiseura Aihki ry:ssä 2016.

Vapaa-ajallaan hän viihtyy kotiseudullaan ja mökillään Virroilla ja harrastaa lisäksi geneettistä sukututkimusta ja kasvien valokuvaamista, jonka parissa meneekin aika pääsääntöisesti tulevina lähivuosina.

#Seppo Närhi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: