Uutiset

20.11.2013 Seppo Närhi

Viherympäristö-tunnustukset kahdelle henkilölle

MMM, puutarha-agronomi Hanna Tajakalle on myönnetty 2 000 euron Viherympäristö-tunnustus monipuolisesta viheralan hyväksi tehdystä työstä. Hänet tunnetaan uupumattomana ja tunnontarkkana osaajana, jolta luonnistuvat mitä moninaisimmat hankkeet ja projektit. Hannan käsissä niin aikataulut, kustannukset, väliraportit kuin lopputuotteetkin syntyvät luonnikkaasti ja hyvällä varmuudella.

Hanna Tajakka ja Antti Leppäkorpi ottivat tunnukset vastaan Viherympäristöliiton Järjestöpäivien yhteydessä ViherTek-näyttelyssä. Kuva Seppo Närhi.

Pitkän uran Viherympäristöliitossa tehneenä hän omaa poikkeuksellisen hyvät yhteydet ja kontaktit koko suomalaiseen viheralaan ja sen eri järjestöihin ja organisaatioihin. Hän on edustanut useaa yhdistystä niin jäsenenä kuin hallituksessakin. Hän on toiminut Suomen Puunhoidon Yhdistys ry:n puheenjohtajana vuosina 2007-2009 ja toimii edelleenkin yhdistyksessä.

Nykyisin Hanna Tajakka työskentelee yksityisenä konsulttina. Hän vaikuttaa monissa viheralan projekteissa mm.  julkaisuhankkeissa, koulutuksissa ja konsultoinneissa

Tajakka on vuosien saatossa laatinut lukuisia ammattijulkaisuja, lisäksi hän on ahkera kirjoittaja viheralan ammattilehdessä, Viherympäristössä.

Toinen tunnustus on myönnetty viherrakentajayrittäjä Antti Leppäkorvelle ennakkoluulottomasta ideasta kehittää uusi tuote puille ja pensaille, rikkaruohosuoja. Tuotetta Leppäkorpi on ideoinut ja kehittänyt vuosien ajan ja nyt se on saatu prototyypistä teolliseen valmistukseen. Tuotteelle on haettu patenttisuoja Euroopassa ja myös Euroopan ulkopuolella.

Yksinkertainen idea toimii käytännössä. Helposti puun ympärille asennettava maanpäällinen suoja estää rikkakasvien kasvua puun ympärillä. Suojaan liitetyn yksinkertaisen tekniikan avulla suoja laajenee puunrungon kasvaessa. Suoja sallii ruohonleikkurilla yli ajamisen.

 Tunnustuksen myöntävä ryhmä haluaa kannustaa tämän tyyppistä tuotekehittelyä ja innovointia. Jatkossa toivotaan, että rikkaruohosuojatuotetta kehitetään edelleen muun muassa käyttämällä valmistuksessa kierrätysmateriaalia ja lisäämällä värivalikoimaan vähemmän pihassa tai puutarhassa erottuvia värejä, kuten ruskean eri sävyjä.

 Tunnustuksen myöntää työryhmä, jossa ovat mukana Puutarhaliiton toimitusjohtaja Katarina Lassheikki, Puutarhaliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Lehto, Messukeskuksen näyttelyjohtaja Mikko Horppu ja Seppo Närhi Viherympäristöliitosta ja Viheraluerakentajat ry:stä.

#Seppo Närhi