Uutiset

17.10.2016 Seppo Närhi

Viheralan tunnustukset kolmelle taholle

Arboretum Mustila
Elimäellä sijaitseva Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. Vuodesta 1902 lähtien valtioneuvos A. F. Tigerstedtin perustamassa arboretumissa on koeviljelty koti- ja ulkomaisten puulajien kestäviä alkuperiä laajoissa tutkimusmetsiköissä ja ainutlaatuisessa metsäpuutarhassa. Mustila tunnetaan erityisesti eksoottisista havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista sadoista alppiruusuista ja atsaleoista. Arboretum myös myy kylmänkestävien puiden ja pensaiden siemeniä ja pikkutaimia.
Monipuolinen lajisto mahdollistaa koristetaimituotannon suomalaisalkuperäisellä siemenellä.
Lajikirjoa on laaja. Arboretumin alueella on erilaisia tempauksia, jotka lisäävät
mielenkiintoa aiheeseen. Kuluttaja-asiakkaat ja ammattilaiset näkevät maastossa eri puulajeja ja pensaita ja tämä antaa ja inspiroi suunnittelijoita käyttämään uusia lajeja. Mustilan taimimarkkinapäivät antaa pienille tuottajille hyvän myyntikanavan.

Ympäristösuunnittelija Kari Laamanen
Lempäälän kunnan aiempi kunnanpuutarhuri, nykyisin ympäristösuunnittelijana toimiva Kari Laamanen on tehnyt pitkän työuran kunnan palveluksessa. Hän on pontevasti vuosikymmenten ajan tehnyt työtä viherympäristön hyväksi Pirkanmaalla ja erityisesti Lempäälässä. Laamanen on mukana vihertyöryhmässä, jonka tehtävänä on mm. vaalia maisemakokonaisuuksien säilymistä, aktivoida kuntalaisia kiinnostumaan ympäristöstään ja kannustaa yrityksiä ja yhteisöjä tekoihin ympäristön parantamiseksi. Kari Laamanen on suunnitellut mm Hakkarin arboretumin.

Valkeakosken kaupunginpuutarhuri Kari Järventausta
Kaupunginpuutarhuri Kari Järventausta on tehnyt pitkä työuran Valkeakosken kaupungin palveluksessa. Hän on erityisesti ansioitunut kasviasiantuntijana. Viime vuosina hän on kartoittanut muun muassa Vanajaveden rantojen kynäjalavat. Hän on aktiivinen myös paikallisessa luonnonsuojelutyössä ja hänen ansiostaan on kaavoitusalueella suojeltu liito-oravaesiintymiä. Erityisansiona voidaan mainita Järventaustan kirjoittama Akaan taajametsien vieraskasvistoselvitys vuodelta 2014.

#Seppo Närhi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: