Uutiset

31.03.2014 Seppo Närhi

Suomen Asuntomessut sai SAFA-palkinnon

- Messut kokoavat yhteen asuinrakentamisesta kiinnostuneen yleisön, toimijat ja tuotteet, median sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan. Mielenkiintoisen messukonseptista tekee se, että asumisen arkkitehtuurin yleiset trendit ja teemat yhdistyvät kulloisenkin järjestävän paikkakunnan omiin erityispiirteisiin, SAFA -palkintolautakunnan puheenjohtaja Leena Rossi perustelee.

- Messuilla on kokeiltu kiinnostavia ekologisen, kohtuuhintaisen ja yhteisöasumisen innovaatioita, sekä tyyppi-, rakennus- ja ympäristöteknisiä innovaatioita. Parhaimmat messualueet ovat perustuneet huolelliseen kaavasuunnitteluun, viimeisteltyyn lähiympäristöön, kiinnostaviin teemoihin ja asumisen arkkitehtuurin käytäntöjä ravisteleviin vetonaulakohteisiin. Messutapahtumat ovat luoneet Suomeen pysyvän kokoelman kiinnostavia, ajan hengessä toteutuneita ja viimeisteltyjä asuntoalueita, Rossi sanoo.

Ensimmäiset Asuntomessut järjestettiin Tuusulan Lahelan alueella vuonna 1970. Vantaalla 1977 lanseerattiin suomalaiseen omakotiperinteeseen sittemmin vahvasti vaikuttanut ”käkikellotalo”. Jyväskylässä (1985) uutta olivat yksityiskohtiinsa asti hyvin suunnitellut pienkerrostalot ja yhteisöasuminen. Euroopan ensimmäinen esteetön asuinalue esiteltiin Joensuussa vuonna 1995 ja Suomen ensimmäiset puukerrostalot Ylöjärvellä 1996. Energiatehokas asuminen - kuten matala-, passiivi- ja nollaenergiatalot - olivat vahvasti esillä Valkeakosken (2009) ja Tampereen asuntomessuilla (2012).

- Suomen Asuntomessujen toimintaideana on kehittää asumisen laatua Suomessa. Tavoitteena on aikaansaada ajankohdan ja paikkakunnan mahdollisuudet huomioiden mallikkaita asuinalueita. Lisäksi haluamme nostaa laajan yleisön tietoisuuteen kaava- ja asuntosuunnittelun sekä rakentamisen uutuuksia, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen toteaa.

- Olen erittäin iloinen saadessani vastaanottaa Arkkitehtiliiton merkittävän tunnustuksen. Yhteistyöllämme arkkitehtiliiton suuntaan on pitkät perinteet. Asuntomessut on ollut mukana järjestämässä yhdessä isäntäkaupunkiensa kanssa kymmeniä arkkitehtikilpailuja, esimerkkinä vaikkapa tulevan kesän Asuntomessut Jyväskylässä, jossa on järjestetty peräti kolme arkkitehtikilpailua, Heiskanen lisää.

#Seppo Närhi