Uutiset

23.01.2014 Seppo Närhi

Puutarhan trendit tänä vuonna

Hyvinvointia kasveista.

Ravintoarvot suurennuslasin alla. Kasvien ravintoarvoihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Lehtikaalit ja pensasmustikka kasvattavat suosiotaan.Smoothies 2014 = Groothies. Omaa satoa käytetään tuoreeltaan, erityisesti juomina ja viherpirtelöinä.Kaupunkipuut parantavat elinympäristöämme. Puut lisäävät viihtyisyyttä, puhdistavat ilmaa sekä tarjoavat suojaa ja varjoa.Viherkasveja koteihin, vähentävät stressiä ja parantavat keskittymiskykyä.

Puutarhan tyyli.

Yksinkertaista tyylikkyyttä. Sama teema toistuu läpi koko puutarhan, esimerkiksi valkoinen niin kasveissa, ruukuissa kuin puutarhakalusteiden pehmusteissa. Kesäkukkaistutuksissa luotetaan siniseen, tummaan, purppuraan ja muihin kauden väreihin.Asusta puutarhasi. Puutarhaan halutaan entistä enemmän omaa tyyliä korostavia yksityiskohtia ja rakenteita. Aidot materiaalit ja kauniit käyttöesineet nousevat arvoonsa.Muoto on vapaa. Suorat linjat väistyvät vapaiden linjojen ja virtaavien tilojen tieltä. Kasvien muodoilla ja värivalinnoilla luodaan yllätyksellisiä yksityiskohtia.Katse lähelle. Perinnelajikkeet ja paikallisuus saavat näkyä niin kasvilajeissa kuin pihan suunnittelussakin.

Luonnollinen puutarha.

Kompostoimalla ravinteet kiertoon. Kompostointi on osa vastuullista jätteiden käsittelyä ja ekologista puutarhanhoitoa. Kompostihumus ruokkii maan pieneliöitä ja parantaa maan kasvukuntoa.Kutsu luonto pihalle. Pölyttävät hyönteiset ovat elintärkeitä, sillä valtaosa ravintokasveistamme on hyönteispölytteisiä. Kasvivalinnoilla, suojapaikoilla ja luonnollisella kasvinsuojelulla parannetaan esimerkiksi mehiläisten elinoloja.Miehet ovat puutarhassa kotonaan. Nuoret miehet hoitavat pihaa rennolla otteella, usein yhdessä lasten kanssa. Harrastajat erikoistuvat ja hakevat tietoa eri lähteistä, oli kyse sitten chileistä tai kasvuvaloista.

Lähde: The 2014 Garden Trends Report, Garden Media. Suomennos Kekkilän lehdistötilaisuus.

#Seppo Närhi