Uutiset

25.05.2015 Seppo Närhi

Puukiipeilyn kuudennet Suomen mestaruudet ratkottiin Lahdessa

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 17 puunhoidon ammatissa toimivaa tai ammattiin opiskelevaa puunhoitajaa eli arboristia. Mika Vainionpää Parkanosta voitti miesten Suomen mestaruuden ja Anu Äyräs Paimiosta naisten sarjan Suomen mestaruuden. Lisäksi perjantaina palkittiin opiskelijasarjan voittajana arboristiopiskelija Jouni Liukkonen Livian ammattiopistosta.

Vuoden 2015 puukiipeilyn Suomen mestarit ovat Anu Äyräs ja Mika Vainionpää.

Kilpailuun osallistui myös kilpailijoita Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Virosta. Ruotsalainen Boel Hammarstrand sai naisten finaalin parhaimmat pisteet ja virolainen Mart Hio miesten sarjan toiseksi parhaat pisteet sekä virolainen Pia Kivisild opiskelijasarjan kolmanneksi parhaimmat pisteet. Tarkemmat tulokset löytyvät tämän tiedotteen lopusta.

Perjantain karsintakilpailun kilpailuohjelmassa olivat työkiipeily, nopeuskiipeily, heittopainon tarkkuusheitto, jalkalukko ja puusta pelastaminen. Lauantain finaalissa kilpailijoilla on yksi laaja tehtäväkokonaisuus puussa. Finaalin kilpailusuoritus alkaa kiipeilyköyden kiinnittämisellä puuhun. Sen jälkeen kilpailijan on hoidettava puussa kiipeillen neljä eri tehtävää. Lopuksi kilpailija laskeutuu puusta ja vetää käytetyt köydet puusta alas, jonka jälkeen tehtäväkokonaisuus on suoritettu. Aikaa suoritukseen on 30 minuuttia. Nopeimman ja teknisesti ammattitaitoisimman suorituksen tehneet kilpailijat palkittiin sarjojensa voittajiksi.

Kilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien teknistä ammattitaitoa ja tarjota mahdollisuus verrata omaa osaamistaan muiden ammattilaisten osaamiseen. Puukiipeilykilpailuilla on pitkät perinteet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa kansainväliset puunhoidon yhdistykset ovat järjestäneet kilpailuja parisenkymmentä vuotta.

SM-puukiipeilykilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry:n ja Lahden kaupungin kanssa. Kilpailujen järjestämistä tukivat päätukija Drayer, tehtäväkohtaiset tukijat Haveno Oy ja Treegator, Nostolava-auto Jalo&Jalo Oy ja SMP Arboristit Oy sekä palkinto- ja rahalahjoituksin Arboristipalvelu Erola, EG-Trading Oy, Eurofins Viljavuuspalvelu Oy, Fiskars Oy, Forepro Oy, Husqvarna Oy, Huutokosken taimisto Oy, Kauppapuutarhaliitto ry, Koneliike Olenius, Metsäpalvelu Rantanen Oy, Moottorihuolto Pykälä Oy, Neulapuu Oy, Pihapalvelu Oksat poikki, Puidenhoitajien Oy, Puutarha Tahvoset, Taimistoviljelijät ry, Touran Puuapu, Urban Natural, Vandernet Oy/ Petzl, Viherympäristöliitto ry ja Vikstenin Taimisto Oy.

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry on vuonna 1996 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää rakennetun ympäristön puiden hoitoa. Päätehtävänä on oikeista työmenetelmistä ja -tavoista tiedottaminen ja puunhoitoalan tunnetuksi tekeminen. Yhdistys välittää tietoja myös puunhoitoalan yrityksistä. Jokaisella kauttamme välitettävällä yrityksellä on työntekijöinä koulutuksen saaneita arboristeja. Jäsenistö koostuu arboristeista ja puunhoidosta kiinnostuneista viheralan ammattilaisista.
Jäseniä yhdistyksellä on noin 250.

SM-PUUKIIPEILYKILPAILUN 2015 TULOKSET
Naisten sarja:
1. Boel Hammarstrand (Ruotsi)
2. Anu Äyräs (Puukiipeilyn Suomen mestari 2015)
3. Eeva Leppälä
4. Ly Kaipiainen

Miesten sarja:
1. Mika Vainionpää (Puukiipeilyn Suomen mestari 2015)
2. Mart Hiio (Viro)
3. Antti Erola
4. Joona Hietanen

Opiskelijoiden sarja:
1. Jouni Liukkonen, Livian ammattiopisto
2. Janne Laaksonen, Livian ammattiopisto
3. Piia Kivisild, Luua Metsanduskool (Viro)

#Seppo Närhi