Pääkirjoitus Uutiset

25.09.2019 Seppo Närhi

Pihan hoidon laatutaso korkeammaksi

Pihojen vaatimukset ovat kasvaneet ja tämä edellyttää saumatonta yhteistyötä eri ammattiryhmien kanssa. Tästä ovat ääriesimerkkinä kansipihat ja viherkatot, joissa muun muassa vesieristykseen liittyvät yksityiskohdat vaativat yhteistyötä.
Kun pihojen laatutaso nousee, pitäisi myös koko prosessin olla samassa ketjussa. Valitettavasti näin ei ole: monissa pihoissa pihan siirtyessä rakentajalta kunnossapitoon, laatutaso alkaa heiketä. Pihan kunnossapitoon ei ole varattu riittävästi rahaa tai pihan kunnossapito annetaan ammattitaidottomalle yritykselle.
Kasvien kohdalla tämä on iso virhe, koska kasveja pitää tehohoitaa ensimmäiset istutusten jälkeiset vuodet. Ammattilaiset tietävät, että tehohoidon jälkeen kunnossapitotarve vähenee ja työ palkitsee tekijänsä. Mutta miten viesti saadaan tästä pihojen kunnossapidon tilaajille? Ongelma on tässä se, että tilaajajoukko on iso ja heterogeeninen. Ei ole olemassa yhtä tai edes muutamaa kanavaa, joita käyttäen viestin saisi perille. Mukaan tiedottamiseen pitäisi saada kaikki rakennusliikkeet, isännöintialan, kiinteistöalan ja kiinteistönhuollon toimijat.

Seppo Närhi

päätoimittaja

#Seppo Närhi