Uutiset

24.03.2014 Seppo Närhi

Pauli Immonen on Vuoden Kivimies 2014

Suomen Graniittikeskus Oy:n palveluksessa Pauli Immonen on toiminut pitkään kivialan vaativissa esimiestehtävissä niin rakennuskivituotteiden myynnissä kuin asennuksessakin. Hän on toiminut koko kivialan kehittämiseen liittyvissä tehtävissä ennen muuta koulutussektorilla mutta myös Kiviteollisuusliiton rakennuskivitoimikunnassa, jopa sen puheenjohtajana. Viime aikojen näkyvin hanke on ollut Helsingin päärautatieaseman Lyhdynkantajat – patsaiden eli kivimiesten kunnostusprojekti, jonka vetäjänä hän on esimerkillisellä tavalla ja laajasti julkisuudessa tuonut esiin suomalaista kivialan osaamista.

Louhinnan kehittäjille tunnustusta

Nykymuotoisen suomalaisen graniittisen kiviteollisuuden nousu kansainväliselle tasolle alkoi 1970-luvulta. Louhimoille saatiin pyöräkuormaajat puisten kraanojen sijaan ja paineilmaporat väistyivät hydrauliporien tieltä. Käyttöön tulivat riviporakoneet ja mm. vaakaporaus. Myöhemmin kehitettiin myös hydraulikiilaus. Räjähdysaineissa siirryttiin ruudista putkipanosten ja räjähtävän tulilangan käyttöön. Kehitys oli nopeaa ja jo 1980-luvun lopulta alkaen puhuttiin suomalaisesta louhintamenetelmästä ("The Finnish method"), jossa louhinta on monivaiheinen teollinen prosessi.

Kiviteollisuusliiton hallitus on palkinnut kunniakirjoilla henkilöitä, jotka ovat keskeisesti vaikuttaneet suomalaisen luonnonkivilouhinnan kehittämiseen. Ilman näitä henkilöitä ei olisi nykyisen kaltaista prosessimaista kivenlouhintaa, jossa monelle työvaiheelle on kehitetty myös omat laitteensa.

#Seppo Närhi