Uutiset

30.10.2014 Seppo Närhi

Opinnäytetyö: Japanilaisia puutarhanhoitomenetelmiä voidaan soveltaa Suomessa

Työn tavoitteena oli tehdä hoitotyöselostus, jonka avulla puutarhan hoitotoimet voitaisiin toteuttaa kohtuullisilla resursseilla. Japanilaisvaikutteinen puutarha on osa Lounatuulenpuistoa, joka sijaitsee Hyvinkään Metsäkaltevassa. Hoitotyöselostuksessa tuli yhdistää puutarhan suunnittelijan Asako Hashimoton näkemys puutarhan hoidosta sekä Hyvinkään kaupungin käytettävissä olevat resurssit.

Japanilaisen puutarhan arvot toteutuvat usein suomalaisessa luonnossa

Japanilaisissa puutarhoissa ihannoidaan luonnollisuutta ja yksinkertaisuutta, jotka usein toteutuvat suomalaisessa luonnossa. Suomalaisia ja japanilaisia yhdistää luonnon arvostaminen ja kunnioitus. Japanilaisissa puutarhoissa on mielenkiintoinen ristiriita. Luonnolliselta näyttävä puutarha on todellisuudessa tarkkaan harkittu ja säädelty yksityiskohtia myöten. Japanilaisia puutarhanhoitomenetelmiä ei voida sellaisenaan toteuttaa Suomessa, sillä esimerkiksi käytettävä kasvivalikoima ja ilmasto ovat erilaisia. Vain Japanissa voi olla aito japanilainen puutarha. Japanin ulkopuolella olevaa puutarhaa voidaan kutsua esimerkiksi japanilaisvaikutteiseksi puutarhaksi. Japanilaisvaikutteiset puutarhat ovat muunnelmia, joissa on vaikutteita japanilaisista puutarhoista.

Puutarhanhoidon eroja Suomen ja Japanin välillä selvitettiin työssä eri lähteiden avulla. Taustatyönä tutkittiin japanilaisista puutarhoista kertovaa kirjallisuutta sekä tehtiin useita haastatteluja. Hoitotyöselostus voi antaa ideoita japanilaisvaikutteisten puutarhojen hoitamiseen. Työtä ei voida käyttää muissa kohteissa sellaisenaan, koska ympäristö ja muut vaikuttavat tekijät vaihtelevat alueittain.

#Seppo Närhi