Uutiset

10.05.2016 Seppo Närhi

Nämä remontit suomalainen tekee mökillä itse – onnistuisiko sinulta?

Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen mukaan eniten itse tai talkootyönä mökillä tehdään pihatöiden lisäksi aidan kunnostusta, asuinrakennuksen sisäpintaremontointia sekä kesäkeittiön ja rakennusten ulkoseinien kunnostamista.Lisäksi neljä viidestä vastaajasta osaa huoltaa tai korjata myös terassin ja laiturin.

Ulkopuolisena palveluna teetetään jätevesijärjestelmien lisäksi korjauskohteita, jotka liittyvät rakennusten kivijalkaan, kellariin tai alapohjaan. Ostopalvelu tulee kyseeseen useammin myös mökin ikkunoihin ja oviin sekä rakennusten ulkokattoon liittyvien korjaustoimien kohdalla.

– Mökkiä lähellä asuvat omistajat huoltavat itse tai talkoilla selvästi keskimääräistä useammin vaativammat kohteet. Mökkimatkan ollessa pitkä, eli yli 250 km, vaativimpien kohteiden huoltotyöt teetätetään useimmin ulkopuolisena palveluna. Paikallisilta toimijoilta tehtävät tavara- tai palveluhankinnat lisäävät myös alueen työllisyyttä, kertoo Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila.

Rautakaupoissa seurataan tarkasti mökkiläisten tarvitsemien tuotteiden ja palveluiden kehitystä.

– Megatrendinä on, että ihmiset ovat siirtymässä ”Do-It-Yourself” -tekemisestä ”Do-It-For-Me”
-tekemiseen. Yhä enemmän pyritään tarjoamaan mökkiläisasiakkaille yksittäisten tuotteiden sijaan ratkaisuja tarpeisiin, joissa esimerkiksi kiuas myydään asennettuna tai remontoidaan sauna uusiksi ”avaimet käteen” -ratkaisuna. Syinä voivat olla esimerkiksi vaadittavien taitojen puuttuminen tai kiireinen elämäntyyli, jolloin halutaan ostaa kokonaisratkaisu, Rautian ketjujohtaja Antti Ollila sanoo.

Rautia on mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa, joka muistuttaa kuluttajien vaikutusmahdollisuuksista maamme työllisyystilanteeseen. Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan Suomalainen mökkikulttuuri -tutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2016 ja 18–79-vuotiaista suomalaisista siihen vastasi 2222 kuluttajaa.

Mökin huolto- ja korjauskohteiden suorittaminen itse:

1) piha 90 %

2) aita 86 %

3) asuinrakennuksen sisäpinnat 82 %

4) kesäkeittiö (ulkona) 79 %

5) terassi 78 %

6) laituri 77 %

7) ulkoseinät (asuin- ja piharakennus) 72 %

8) keittiö 67 %

9) sauna 62 %

10) wc 60 %

16) jätevesi 32 %

#Seppo Närhi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: