Uutiset

04.06.2015 Seppo Närhi

METSO-hyvinvointipolku luonnossa liikkujan iloksi

Hyvinvointipolku on noin kahden kilometrin pituinen ja sillä on noin kymmenen pysähtymiskohdetta, joista osa on METSO-teemalla. METSO-ohjelma on vapaaehtoisen suojelun ohjelma, jota toteutetaan 2008-2025. Polun tulisi kulkea yhden erityisen luontokohteen kautta mutta muutoin polku on tavallisessa talousmetsässä. Polulla tavoitellaan hyvää mieltä, hyvinvointia ja virkeyttä kulkijalle.
Seitsemän hyvinvointipolkua tänä vuonna
– Kevään 2015 aikana olemme löytäneet mukaan yhteistyöhön seitsemän metsäluonnontoimijaa eri puolilta Suomea. Polut tulevat olemaan osana matkailuyrittäjien palvelutarjontaa, kertoo metsäasiantuntija Airi Matila Tapio Oy:stä.
Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama METSO-hanke laatii yrittäjien käyttöön suunnitelmat hyvinvointipolun toteuttamiseksi ja lähiympäristön hoitamiseksi. Polku suunnitellaan sijainniltaan sellaiseksi, että se hyödyntää jo olemassa olevia reitti- ja pikkutieverkostoja ja siten toteuttamisen kustannukset saadaan pidettyä alhaisina.
– Polun toteuttaa yrittäjä tai muu toimija joko omalle maalle tai sopimuksen mukaan naapurin maalle. Yrittäjät rahoittavat polun itse tai vaikkapa kyläyhdistys voi hakea siihen tukea esimerkiksi LEADER-toimintaryhmiltä. Hyväkuntoisia reittejä on tehty jo paljon, ja siten saamme hyvinvointipolun käyttöön pienin investoinnein, tarkentaa johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Suomen metsäkeskuksesta.
Terveysvaikutuksista on tutkittua tietoa
Metsäretki laskee verenpainetta ja lisää vastustuskykyä. Tutkimusten mukaan 10 minuutin oleilu luonnossa laskee verenpainetta ja 20 minuuttia luonnossa kohentaa mielialaa. Tarkkaavaisuus lisääntyy ihmisen vietettyä luonnossa 60 minuuttia.
– Moni matkailuyrittäjä hyödyntää jo nyt luontoa liiketoiminnassaan. Hyvinvointipolun avulla he voivat paremmin tuoda esille luonnon elvyttävää vaikutusta, perustelee Matila.
Luontomatkailun tulevaisuus maaseudulla näyttää hyvältä. Luonnon parempi tuntemus ja tuotteistus toisivat lisävetoapua matkailuun. Tuotteistettu luonto voisi olla merkittävässä roolissa ruoka-, majoitus-, ohjelma- ja välinevuokraustoiminnassa sekä matkailuympäristön vetovoimaisuuden ja viihtyvyyden luomisessa.

#Seppo Närhi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: