Uutiset

09.08.2019 Seppo Närhi

Lepaalle maakirjasto

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampukselle avataan Lepaa 19 -näyttelyn yhteydessä maakirjasto, joka mahdollistaa maaperästä ja mikroilmastosta saatavan digitaalisen tiedon tarkastelun ja vertailun. Maakirjaston tarkoituksena on havainnollistaa, miten ilman lämpötila, sadannan määrä ja ilman kosteus vaikuttavat eri maalajeilla kasvien kasvuun.

Konkreettisesti maakirjasto tarkoittaa yhdeksää maahan upotettua filmivanerista valmistettua laatikkoa, jotka on täytetty luontaisilla maalajeilla sekä tuotteistetulla kasvualustalla. Laatikoissa on anturit, jotka mittaavat maan ravinnetilaa, kosteutta ja lämpötilaa kolmelta eri syvyydeltä.

Laatikon yläpuolella on kamera, joka ottaa päivittäin kuvan. Kamerakuvien avulla voidaan myös tarkastella laatikoihin istutettujen kasvien kasvua erilaisissa maalajeissa.

Maakirjaston läheisyydessä on Ilmatieteen laitoksen virallinen sääasema. Edellä mainitut mittaustiedot on yhdistetty niin, että maakirjaston omalla internet-sivulla voit tarkastella niitä saman aikaisesti haluamallasi aikavälillä.

Lepaan maakirjastolle on rakennettu oma internet-sivu, josta saat tietoa maakirjastosta, voit vertailla maaperästä saatuja tietoja eri maalajien välillä sekä voit vertailla maaperästä saatuja tietoja Lepaan sääaseman vastaavan aikajakson tietoihin.

Maakirjastoon voit luoda myös rajapinnan ja näin maakirjaston data siirtyy reaaliaikaisesti haluamallesi palvelimelle. Maakirjastosta syntyvä tieto on siis avointa ja kaikkien käytettävissä.

Maakirjaston avajaisia vietetään Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuksella torstaina 15.8.2019 kello 14.00 alkaen.

#Seppo Närhi