Uutiset

06.11.2014 Seppo Närhi

Laiturilla sukelletaan Keskuspuiston satavuotiseen historiaan

Juhlavuoden huipentava Keskuspuisto 100 -näyttely tuo esiin puiston monipuolisuuden – erilaiset alueet ja monet palvelut. Keskuspuisto alkaa keskustan urbaanista ympäristöstä ja päättyy pohjoisosan aarnimetsään. Välissä on viljelypalstoja, maauimala, luontopolkuja, ratsastuskenttä, lasten liikennekaupunki, liikuntapuistoja ja paljon muuta. Keskuspuistossa on vuosittain noin 2 000 000 ulkoilukäyntiä.

Näyttelyssä kuuluvat ja näkyvät kaupunkilaisten muistot eri vuosikymmeniltä. Muistot vievät esimerkiksi lapsuuden hiihtolenkkeihin ja marja- ja sieniretkiin Keskuspuistossa. Puiston historiasta kertovat myös vanhat filmit Eläintarhan ajoista ja mäkihyppykisoista. Historian lisäksi näyttely esittelee puiston luontoa, metsänhoitoa ja kaavoitusta.

Laiturilla on lisäksi esillä Keskuspuiston juhlavuoden valokuvakilpailun voittajatyöt sekä Helsingin kuvataidelukion oppilaiden Keskuspuistossa kuvaamia videoita ja kuvia.

Teemailtojen aiheina luonto, historia ja liikunta

Näyttelyn yhteydessä järjestetään teemailtoja Keskuspuiston luonnosta, historiasta sekä liikunnasta. Luontoillassa 12. marraskuuta voi testata luontotietouttaan tietokilpailussa ja osallistua luontoaiheisiin keskusteluihin. Historiailta 18. marraskuuta tarjoaa tietopaketin Keskuspuiston suunnittelijasta Bertel Jungista sekä puiston historiasta, erityisesti Eläintarhan alueesta. Liikuntaillassa 8. joulukuuta perehdytään luonnon terveysvaikutuksiin ja luontoliikuntaan.

Keskuspuiston historian katsotaan alkaneen 12.5.1914, jolloin Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi arkkitehti Bertel Jungin Keskuspuisto-suunnitelman.

Teemaillat
Keskuspuiston luontoilta, ke 12.11. klo 17–19
Keskuspuiston historiailta, ti 18.11. klo 18–20
Keskuspuiston liikuntailta, ma 8.12. klo 17–19

Keskuspuisto 100 -näyttely
6.11.2014–3.1.2015
Info- ja näyttelytila Laituri
Narinkka 2, vanha linja-autoasema Kampissa
Avoinna ma–pe klo 10–19, la klo 12–19
http://laituri.hel.fi

#Seppo Närhi