Uutiset

22.11.2018 Seppo Närhi

Kirjaesittelyt 2018

Puutarhahistorioitsijoille

Malva ja mulperi - Poimintoja entisajan puutarhoista johdattaa lukijansa kasvitieteellisistä puutarhoista kartanoiden hedelmäpuiden katveeseen. Suomalaisten puutarhojen historia on värikäs ja täynnä omaperäisiä persoonia. Suomessa on kokeiltu jopa riisin ja mulperipuiden kasvatusta. Näyttävästi kuvitettu teos esittelee historiallisten puutarhojen ohella yli 50 vanhaa hyötykasvia, joita on käytetty ravintona, mausteena, lääkkeenä ja väriaineena.

Tekijä: Teija Alanko.
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 2018. 160 s.
Myynti: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokauppa sks.kauppakv.fi/
Hinta: 25,00 €.

Kysykää Essiltä! on matka suomalaisen puutarhataiteen ja -kulttuurin historiaan, mutta se palvelee myös yleisemmin kaupunkikulttuurista tai naiselämäkerroista kiinnostuneita. Elisabeth Koch oli omana aikanaan se hahmo, jolta innokkaat siirtolapuutarhapalstojen haltijat sekä uusien omakotitalojen omistajat saattoivat kysyä neuvoa omien taitojen loppuessa kesken. Kysykää Essiltä! toimii opaskirjana myös nykyajan puutarhurille, sillä Kochin suunnitteluperiaatteet eivät ole vanhentuneet. Teoksen värikylläinen kuvituksen kautta lukija saa käsityksen Kochin ihanteista, joissa kauneuden tavoittelu kulki aina käytännöllisyyden rinnalla.

Tekijät: Maria Karisto, Antti Karisto, Taina Koivunen.
Julkaisija: Maahenki Oy. 2015. 202 s.
Myynti: kauppa.vyl.fi/
Hinta: 45,00 €.

Vanhoja suomalaisia puutarhoja -kirjassa on mukana yli 30 historiallista puutarhaa Suomesta, muun muassa Monrepon, Fagervikin ja Mustion puutarhat. Puutarhoja on suunnitellut moni Suomen historian kannalta merkittävä henkilö. Kiehtovassa kirjassa tutustutaan suomalaisten puutarhojen maailmaan sekä niiden omistajien monenkirjavaan elämään.

Tekijä: Eeva Ruoff.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2017. 238 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 28,00 €.

Kultaranta-kirja kertoo Lars Sonckin suunnitteleman Kultarannan rakentamisesta, arkkitehtuurista, puistosuunnittelusta, sisustuksen monista vaiheista ja talon asukkaista. Teosta kuvittavat upeat valokuvat Kultarannasta eri vuodenaikoina.

Tekijä: Hannu Heikkilä ja valokuvat Taneli Eskola.
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 2017. 277 s.
Myynti: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokauppa sks.kauppakv.fi/
Hinta: 45,00 €.

Suomenlinna – Historiaa ja nykypäivää -kirja esittelee kaikki Suomenlinnan nähtävyydet sekä vierailijoille avoinna olevat kohteet ja palvelut. Kirjasta löytyvät museot, kirkko, kaupat, kahvilat ja ravintolat sekä saarella järjestettävät tapahtumat. Kirja toimii niin retkioppaana kuin viehättävänä lahjana ja muistona kesäisestä retkipäivästä. Kaksikielinen teos palvelee niin suomalaisia vieraita kuin ulkomaisia turisteja kertoen linnoitussaaren historiasta ja antaen tietoa kiinnostavista käyntikohteista.

Tekijä: Ilpo Musto.
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy. 2017. 176 s.
Myynti: Minerva Kustannus Oy:n verkkokauppa kauppa.minervakustannus.fi
Hinta: 29,00 €.

Linnoituksesta historialliseksi muistomerkiksi : Viipurin vanhakaupunki 1856-1939 käsittelee Viipurin vanhankaupungin fyysistä ja kulttuurista muutosta vuosina 1856–1939. Siinä käydään läpi kahdeksan vuosikymmenen ajalta alueen rakennusten, kuvapatsaiden ja puistojen historiaa. Samalla tarkastellaan kulttuurista muutosta, joka ilmeni viipurilaisten suhtautumisessa vanhankaupungin linnoitusmuureihin, rakennuksiin sekä katu- ja kaupunkinäkymiin. Keskeisenä lähdeaineistona ovat paikallisen siviilihallinnon asiakirjat ja piirustusarkistot sekä paikalliset sanomalehdet. Kirja on väitöskirjatutkimus, joka vie lukijansa Viipurin vanhankaupungin mukulakivikaduille tutustumaan rakennusperinnön unohtuneeseen historiaan.

Tekijä: Petri Neuvonen.
Julkaisija: Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurin laitos. 2017. 354 s.
Myynti: Rakennustieto Oy:n verkkokauppa www.rakennustietokauppa.fi/. Ladattavissa pdf-tiedostona verkosta aaltodoc.aalto.fi/.
Hinta: 38,00 €.

Maiseman vartijat – linnakesaarten tunnelmia ja historiaa on kuvatietokirja, joka sopii kaikille saaristosta, luonnosta, valokuvataiteesta, rannikkotykistön historiasta ja yleisemmin Suomen puolustushistoriasta kiinnostuneille. Valokuvissa avautuu linnakesaarten karhea kauneus ja luonnon ainutlaatuisuus. Monessa kuvassa näkyy muutos. Teos on viimeistellyn ulkoasunsa ja estetiikkansa puolesta myös arvokas lahjakirja.

Tekijät: Taneli Eskola ja Ove Enqvist.
Julkaisija: Maahenki Oy. 2017. 231 s.
Myynti: Maahenki Oy:n verkkokauppa maahenki.fi/
Hinta: 45,00 €.

Puutarhataiteilijoille

Vihreä päänsärky! Taidetta siemenestä kompostiin ohjaa ajatukset kohti vihreää paikkaa ja tilaa sekä taiteessa että ympäristössä. Teoksessa pohditaan, millaisin vihrein ajatuksellisin ja taiteellisin väliintuloin elinympäristöjämme voidaan hoitaa. Teoksen asiantuntija-artikkeleiden aihepiiri ulottuu taiteeksi tehdyistä ja muunnelluista kasveista puistojen ja puutarhojen, viljelysten ja metsien muodostamaan viherympäristöön. Vihreä päänsärky! on taidekirja ja kirjataidetta, joka ei ainoastaan kuvaa esteettis-taiteellisia ilmiöitä, vaan tulee itse osaksi taidemaailmaa. Laaja kuvitus esittelee luonnontilaista ja taiteellisin tavoittein muokattua viherympäristöä eläimineen ja ihmisineen.

Tekijät: Liisa Heikkilä-Palo, Yrjö Sepänmaa ja Virpi Kaukio (toim.).
Julkaisija: Maahenki Oy. 2017. 184 s.
Myynti: kauppa.vyl.fi
Hinta: 45,00 €.

Kiero ja villiintynyt on valokuvataidekirja, jossa puut, luonnon monimuotoisuus, luonnon muotokielen ominaispiirteet sekä ihmisten kulttuurinen side metsään nousevat pääosaan. Teoksessa puut edustavat sekä henkistä että fyysistä todellisuutta. Kirjassa on sekä mustavalko- että värikuvia, jotka toistavat yksityiskohtia uskomattomalla tarkkuudella. Kirja on kaksikielinen (suomi, englanti) ja soveltuu myös lahjaksi. Kirja on elämys luonnon ja metsien ystäville: ihmisille, joille maisema on tärkeä ja jokaiselle, joka on joskus ollut kiintynyt mökkikuuseen, pihansa pihlajaan tai kotikatunsa lehmuksiin.

Tekijä: Ritva Kovalainen.
Julkaisija: Maahenki Oy. 2017. 152 s.
Myynti: Maahenki Oy:n verkkokauppa maahenki.fi/
Hinta: 45,00 €.

Kotipuutarhureille

Suomalainen puutarhakirja vie lukijansa yksityispuutarhoihin eri puolilla Suomea. Kirjassa esitellään neljätoista erilaista puutarhaa Kemijoen rannalta eteläiseen Suomeen, perinteitä ja nykyaikaa yhdistävästä maatalon pihapiiristä kaupunkiasunnon rauhoittavaan feng shui -puutarhaan.

Tekijä: Paula Ritanen-Närhi.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2016. 214 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 20,00 €.

Kukoistava keidas – Pihan ja parvekkeen uusi loisto tarjoaa ideoita, tukea ja käytännön ratkaisuja viherpeukaloille, parvekepuutarhureille ja nikkaroijille. Kirjassa pureudutaan ongelmallisiin kasvupaikkoihin ja ilmansuuntien vaatimuksiin, kierrätetään, nikkaroidaan ja tuunataan. Valokuvia täydentävät selkeät kuvitukset muun muassa istutussuunnitelmista. Monipuolinen kirja sopii niin kerrostalo- kuin omakotiasujalle, mökkiympäristön kaunistamisvinkkejä unohtamatta. Kirja on koottu Viherpiha-lehden parhaista artikkeleista.

Julkaisija: Gummerus kustannus. 2017. 144 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 35,00 €.

Kaunis mökkipiha opastaa monimuotoisen ja maisemaan sopivan pihapiirin toteuttamisessa. Ohjeita annetaan muun muassa pihan kartoitukseen, käytön suunnitteluun, maaperän vaalimiseen, kasvillisuuden ja rakenteiden valintaan, teemapuutarhojen toteutukseen, hyötypuutarhan suunnitteluun ja mökkipuutarhan hyödyllisten ja haitallisten eliöiden hallintaan. Myös mökkipihan hoitoa varten on koottu omat vinkit.

Tekijät: Taina Koivunen ja Elina Regårdh.
Julkaisija: Metsäkustannus. 2016. 224 s.
Myynti: Viherympäristöliitto ry:n kauppa.vyl.fi/
Hinta: 34,00 €.

Kukkaloistoa keväästä syksyyn kertoo, millä kasvilajeilla ja keinoilla puutarhan saa kukoistamaan niin pitkään kuin mahdollista. Erityistä huomiota kiinnitetään kevääseen ja syksyyn, jolloin kukintakaudesta saadaan mahdollisimman pitkä. Kirjassa on mukana istutussuunnitelmia puutarhan erilaisille kasvupaikoille. Kukkivien lajien lisäksi esitellään kasvit, joilla on huomattavan upeat lehdet, jotka koristavat puutarhaa koko kasvukauden.

Tekijä: Saila Routio.
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy. 2017. 206 s.
Myynti: Minerva Kustannus Oy:n verkkokauppa kauppa.minervakustannus.fi
Hinta: 28,00 €.

Kotipuutarhan monivuotiset kukat antaa käytännön vinkkejä ja ohjeita siitä, kuinka eri perennaryhmiä perustetaan ja mitkä lajit sopivat hyvin yhteen, sekä neuvoo kukkapenkkien erilaisessa muotokielessä. Ohjeet innostavat soveltamaan ja valitsemaan kukkapenkkiin omat suosikit ja lisäämään niiden rinnalle myös uusia tuttavuuksia. Lukuisat esimerkkipuutarhat ja mallipiirrokset tukevat kotipuutarhurin omaa suunnittelua.

Tekijät: Eva Robild ja Görgen Persson, suomennos Hannele Vainio.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2017. 208 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 28,00 €.

Pihan köynnöskasvit opastaa, kuinka köynnöskasveilla voi luoda vehreyttä puutarhaan ja parvekkeelle ja antaa uusia ideoita niiden sijoitteluun. Kirja esittelee Suomessa viihtyviä yksi- ja monivuotisia köynnöslajeja, kertoo niiden kasvupaikkavaatimuksista sekä antaa selkeät istutus- ja hoito-ohjeet.

Tekijä: Kirsi Tuominen.
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy. 2017. 200 s.
Myynti: Minerva Kustannus Oy:n verkkokauppa kauppa.minervakustannus.fi.
Hinta: 28,00 €.

Ihanat pelargonit esittelee lähes 130 eri pelargonia. Samalla se kertoo niiden hoidosta ja valottaa pelargonien mielenkiintoista alkuperää. Mukana on myös suomalaisia perinnepelakuita sekä harvinaisia lajeja. Kirjan avulla vasta-alkajakin saa pelargoninsa kukoistamaan.

Tekijät: Susanna Rosén, Eivor Rasehorn, suomennos Aretta Tiilimäki.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2018. 116 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 20,00 €.

Hyötypuutarhureille

Laatikkopuutarhurin opas neuvoo, laatikkoviljelystä perusteellisin ja selkein ohjein. Kirjan runsas kuvitus ja yksityiskohtaiset neuvot ohjaavat 35:n eri vihanneksen ja yritin kasvatuksessa kylvöstä sadonkorjuuseen asti. Samalla käyvät tutuksi laatikkoviljelyn edut periteiseen riviviljelyyn verrattuna, kuten pieni tilantarve ja helppohoitoisuus.

Tekijä: Anne-Marie Nageleisen, suomennos Katriina Karpiola.
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy. 2017. 192 s.
Myynti: Minerva Kustannus Oy:n verkkokauppa kauppa.minervakustannus.fi
Hinta: 29,00 €.

Kaupunkiviljely -kirja tarjoaa neuvoja suunnitteluun, sisustukseen ja viljelyyn sekä yksityiskohtaisia piirustuksia nikkarointia varten: esimerkiksi viljelykaapin, altakastelujärjestelmän tai yrttiportaan rakentamiseen.

Tekijät: Ulrika Flodin Furås ja Mattias Gustafsson, suomennos Riitta Bergroth.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2017. 159 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 25,00 €.

Kukkiva kasvimaa potager neuvoo, kuinka yhdistät vihannekset ja koristekasvit lumoavan kauniiksi kokonaisuudeksi. Kirjan ohjeilla voi rakentaa pienen tai suuren koristeellisen kasvimaan, josta saa tuoreita vihanneksia, kukkia ja yrttejä. Kasvivalintavinkkien lisäksi kirja opastaa köynnöstukien, säleikköpuiden, muotoiltujen reunuskasvien ja muiden potagerin klassisten rakenteiden valmistuksessa. Mukana on myös ohjeita, joilla voi jalostaa potagerista saadun sadon esimerkiksi kukkaissalaatiksi, yrttijuomaksi tai huonetuoksuksi.

Tekijät: Teija Tuisku, Gunilla Törnroos ja Heidi Haapalahti.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Tammi. 2018. 200 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 43,00 €.

Vihreää ympäri vuoden - Opaskirja keittiöpuutarhurille -kirja opastaa valitsemaan oikeat kylmänkestävät kasvit ja suojaamaan lämmönsuosijakasvit niin että niistä saa muhkean sadon. Samalla annetaan hyviä vinkkejä, miten sekaviljelyn avulla hyödynnetään välikasveja ja oikein ajoitettuja kylvöjä ja uusintakylvöjä. Kirjassa on myös vinkkejä, kuinka satoa saadaan talvikuukausina omalta ikkunalaudalta idättämällä, versottamalla ja vesiviljelyllä.

Tekijä: Lena Israelsson, suomennos Kaisu Tupala.
Julkaisija: Kustannus-Mäkelä Oy. 2017. 160 s.
Myynti: Kustannus-Mäkelä Oy:n verkkokauppa www.kustannusmakela.fi
Hinta: 38,00 €.

Kansanomainen lääkintätietous on läpileikkaus vanhojen suomalaisten tautikäsityksistä ja parannustavoista. Esi-isiemme käsitysten mukaan tauti uhkasi kaikkialla ja sitä vastaan oli varauduttava. Kullekin taudille oli oma parannuskeinonsa, ja lääkekasvien lisäksi vanha kansa turvautui myös loitsuihin. Kirjan aineisto on koottu Kansanrunousarkiston laajoista kansanlääkintäkokoelmista.

Tekijä: Matti Hako.
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 2017. 255 s.
Myynti: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokauppa sks.kauppakv.fi
Hinta: 18,00 €.

Lapsille ja lapsenmielisille

Kati-keijun puutarhassa – Satumaista puutarhatietoutta lapsille on hurmaavasti kuvitettu tietokirja lapsille. Se antaa vastaukset kaikkiin kysymyksiin ja houkuttaa kiinnostumaan luonnosta ja puutarhasta lisää. Kirjan parissa viihtyy sekä lapsi että aikuinen. Kati on pieni puutarhakeiju, jonka aurinko herättää keväällä ja viileys nukuttaa syksyllä. Siinä välissä ehtii tapahtua vaikka mitä: satumaisen ihmeellistä ja samalla ymmärrettävän biologista. Kati-keiju kertoo vastaukset muun muassa siihen, mitä pitää tapahtua, että siemen itää, miten omaan pihaan saa houkutelluksi perhosia, miksi mehiläinen tanssii tai mitä virkaa on nilviäisillä.

Tekijä: Laila Nevakivi.
Julkaisija: Maahenki Oy. 2018. 72 s.
Myynti: Maahenki Oy:n verkkokauppa maahenki.fi/
Hinta: 32,00 €.

Kasvitieteilijöille

Kasvikunta -kirja esittelee mielenkiintoisten kasvien tarinoita lihansyöjäkasveista orkideoihin, ruohoista juureksiin, sipulikasveista palmuihin. Hienosti kuvitettu kirja kertoo, miten kasvien monimuotoisuus on kehittynyt, mihin perustuu kasvien kirjavuus tai miksi sammalet ovat pehmeitä. Kirja esittelee myös oudoimmat, harvinaisimmat, rumimmat ja haisevimmat kukat sekä monta muuta kasveihin liittyvää erikoisuutta.

Tekijät: Teksti Kathy Willis ja kuvitus Katie Scott, suomennos Sini Linteri.
Julkaisija: Nemo. 2017. 96 s.
Myynti: Nemon verkkokauppa nemokustannus.fi/
Hinta: 28,10 €.

Suotyypit ja turvekankaat – kasvupaikkaopas esittelee havainnollisesti suomalaisen suotyyppijärjestelmän. Opas on toimiva apuväline sekä luonnontilaisten soiden että turvekankaiden tunnistamiseen. Se kuvaa myös harvinaisia ja uhanalaisia suoluontotyyppejä. Mukana on aiempaa laajemmin lajistotietoja ja käytännön suotyyppien rinnastusta ns. kasvitieteellisiin suotyyppeihin. Opasta voidaan hyödyntää luontotyyppikartoituksessa. Se tarjoaa erinomaiset eväät suokasvupaikkojen luokittelun onnistumiselle. Runsas kuvitus ja alansa parhaat asiantuntijat kirjoittajina varmistavat, että tämä teos on metsä- ja ympäristöasiantuntijan ja opiskelijan ohittamaton käsikirja. Myös suoluonnossa retkeilevä hyötyy kirjan asiasisällöstä nauttiessaan samalla esteettisestä luontokokemuksesta.

Tekijät: Jukka Laine, Harri Vasander, Juha-Pekka Hotanen, Hannu Nousiainen, Markku Saarinen ja Timo Penttilä.
Julkaisija: Metsäkustannus. 2018. 160 s.
Myynti: kauppa.vyl.fi
Hinta: 34,00 €.

Puut ja pensaat on säänkestävä ja taskuun taittuva opas maamme puu- ja pensaslajeista. Selkeiden valokuvien ja tuntomerkkien avulla on helppo tunnistaa alkuperäiseen lajistoomme kuuluvat puut ja pensaat. Oppaassa on 46 lajin esittely, valokuva sekä nimi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, samoin tieteellinen nimi. Puu- ja pensaslajeja on helppo opetella tunnistamaan luonnossa, sillä vedenkestäväksi laminoitu opas on kätevä pakata mukaan ja ottaa tarvittaessa esille. Se taittuu reppuun tai taskuun kartan tavoin ja kestää niin kävelyretket lähimetsissä kuin pidemmätkin vaellukset metsäluonnossa.

Tekijät: Henry Väre ja Heikki Kiuru.
Julkaisija: Metsäkustannus. 2018. 48 s.
Myynti: Metsäkustannuksen verkkokauppa www.metsalehti.fi/
Hinta: 17,00 €.

Metsäkasvio on kotimainen teos metsiemme lajistoista. Metsäkasvio esittelee havainnollisesti niin tutut ja yleiset kuin harvinaisetkin metsiemme kasvit. Kirja on erinomainen väline koulujen lajintuntemuksen opetukseen. Kattava teos sopii myös kokeneelle luontoharrastajalle. Kasvilajeista kerrotaan tarkat tuntomerkit, kukkimisaika, elinympäristöt ja levinneisyys Suomessa. Lajien suomenkieliset ja tieteelliset nimet sekä sukujen nimet ovat kätevinä hakemistoina, ja kunkin kasvin kohdalla on mainittu myös sen ruotsinkielinen nimi. Kirjan noin kolmensadan lajin tunnistamista helpottavat laadukkaat valokuvat.

Tekijät: Henry Väre ja Jukka Laine.
Julkaisija: Metsäkustannus. 2016. 239 s.
Myynti: kauppa.vyl.fi
Hinta: 42,00 €.

Iskelmäkasvio kertoo kasvien ystäville, millaisia unohtumattomia lauluja kukkien kauneus on innoittanut. Liljankukat, tulipunaruusut, horsmat ja monet muut hehkeät kukat ovat ikuistuneet suomalaisen viihdemusiikkiin. Vuosikymmenten varrella kasvimme ovat saaneet kuvastaa laulujen sanoissa tunteita, samoja iloja ja suruja, joista maailman laulut on tehty kaikkialla ja kaikkina aikoina. Iskelmäkasvio kertoo kaikille musiikin ystäville, millaiset todellisen luonnon kasvit kätkeytyvät hittilaulujen taustalle. Legendaariset laulut ja niiden kukat on esitelty 1930-luvulta nykypäivään.

Tekijät: Satu Laatikainen, Henry Väre ja Jukka Laine.
Julkaisija: Metsäkustannus. 2017. 150 s.
Myynti: Metsäkustannuksen verkkokauppa www.metsalehti.fi/
Hinta: 32,00 €.

Sammalten kirjo on kattava opas ja käsikirja värikkääseen maailmaan, joka peittää miljoonia hehtaareja maamme luonnosta. Mukana on 25 maksa- ja 137 lehtisammalta. Lajit on eritelty kasvupaikan mukaan, jolloin maastossa on helppo löytää mitä erikoisinkin luontomme lattian laji. Opas sopii biologian ammattilaisille, kasveista kiinnostuneille ja kaikille luontoharrastajille.

Tekijät: Jukka Laine, Tapani Sallantaus, Kimmo Syrjänen ja Harri Vasander.
Julkaisija: Metsäkustannus. 2016. 207 s.
Myynti: kauppa.vyl.fi
Hinta: 32,00 €.

Saariston kasvit Suomen luonnossa esittelee Itämeren ja Suomen saariston noin 150 yleisintä kasvia. Kasvit esitellään väreittäin ja kasvuympäristössään kuvattuna. Mukana on myös kuvia Itämeren saaristosta ja miljööstä sekä retkeilyvinkkejä ja tietoa saaristoluonnosta.

Tekijät: Risto Ihamuotila ja Mika Ihamuotila.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2017. 160 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 20,00 €.

Otavan värikasvio esittelee nelivärisin piirroksin ja täsmällisin lajikuvauksin lähes yhdeksänsataa yleisintä ja tavallisinta meillä tavattavaa kasvia sekä jonkun verran harvinaisuuksia. Kuvitus on erittäin havainnollinen: monet kasvit esitetään juurineen, ja useista korkeista kasveista on mukana kukan lisäksi vartta ja lehtiä sekä kuva juuresta. Ensimmäinen kerran vuonna 1957 ilmestynyttä Otavan värikasviota on päivitetty useaan otteeseen, aina tarpeen mukaan. Vuosien varrella kasvien nimet ovat osittain muuttuneet, samoin rauhoitus- ja levinneisyystiedot. Nämä tiedot on nyt toimitettu ajan tasalle, vain kuvitus säilyy ennallaan.

Tekijät: Björn Ursing, Hans-Erik Wanntorp, Arto Kurtto ja Leena Helynranta, suomennos Ilmari Hiitonen.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2016. 271 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 15,00 €.

Luontoharrastajille

Helsingin muuttuva luonto vie lukijansa tutustumaan Helsingin luonnossa esiintyviin kasvi- ja eläinlajeihin. Pääkaupunkimme rajojen sisäpuolelle mahtuu hämmästyttävä määrä luontoa. Elinympäristöjä löytyy tiiviistä kaupunkiympäristöstäkin toinen toistaan yllättävämmille eläin- ja kasvilajeille, jotka ovat onnistuneet sopeutumaan ihmisen hallitsemaan maisemaan. Helsingin luonnossa kohtaavat toisensa maankäyttö, meri ja ilmasto. Ilmaston muuttuminen on jo jättänyt jälkensä helsinkiläisiä ympäröivään luontoon.
Kirjan selkeä ja helposti ymmärrettävä teksti kuvaa, kuinka lähellä pääkaupungin luonto on asukkaitaan. Yllättävän moni laji elää ympäristössä, jota ihminen on muokannut tyystin omien tarpeidensa mukaan.

Tekijä: Antti Koli.
Julkaisija: Metsäkustannus. 2017. 180 s.
Myynti: Metsäkustannuksen verkkokauppa www.metsalehti.fi/
Hinta: 34,00 €.

Yllättävä luonto – Suomalaisia eläintarinoita on luontodokumenttityylinen eläintarinakirja, jonka jokaiseen lukuun sisältyy jokin jännittävä, hupaisa tai liikuttava selviytymistarina tai ihmisen ja eläimen välinen yllättävä kohtaaminen. Jokaista tosielämän tarinaa myötäilee tunnelmallinen akvarellipiirroskuvitus. Vuodenaikojen mukaan etenevässä kirjassa kohdataan muun muassa talvipesässänsä nukkuva karhu ja kiireettömät konnat kosiomatkallaan.

Tekijä: Helena Rönkä.
Julkaisija: Gummerus kustannus. 2017. 247 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 30,00 €.

Suomen syksy - Päivästä päivään antaa tietoa ja vinkkejä monenlaisista syysaskareista: marjastuksesta, säilönnästä, kalastuksesta, luonnossa liikkumisesta sekä perinteisen talonpoikaiskulttuurin syystöistä, uskomuksista ja ennustuksista. Suomen syksyyn mahtuu myös monta perinteistä ja uutta juhlapäivää. Mistä ovat peräisin kekri, halloween, pyhäinpäivä ja tuomiosunnuntai? Entä milloin on vietetty oravanpäivää? Näihin antaa vastauksen Suomen syksy, joka selvittää juhlapäivien taustat, perinteet ja nykyiset viettotavat.

Tekijä: Satu Laatikainen.
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 2016. 214 s.
Myynti: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokauppa sks.kauppakv.fi/
Hinta: 25,00 €.

Suomen kevät – Päivästä päivään on uudenlainen opas kevääseen. Kirja kertoo jotain erityistä jokaisesta kevään päivästä – maaliskuun ensimmäisestä aina toukokuun viimeiseen. Suomen kevääseen mahtuu monta merkkipäivää, vuotuisjuhlaa ja luonnonilmiötä. Kirja kertoo keväisten juhlapyhien historiasta: mistä virpomisperinne on saanut alkunsa, mikä on lankalauantai ja minkä muistoksi helatorstaita vietetään. Kirja tarjoaa myös vanhan kansan viisautta säiden ennustamisesta, kalaonnesta ja satovuodesta. Perinnetiedon lisäksi kirja tarjoaa paljon käytännön vinkkejä, jotka auttavat ottamaan keväästä kaiken irti. Kirja neuvoo, kuinka rakennetaan linnunpönttö, tehdään pajupilli tai kasvatetaan parvekeperunoita. Kirjasta löytyy myös kevääseen kuuluvia reseptejä. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Suomen kesä, Suomen syksy ja Suomen talvi.

Tekijä: Heli Hottinen-Puukko.
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 2017. 216 s.
Myynti: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokauppa sks.kauppakv.fi/
Hinta: 31,00 €.

Uuden ajan atlas on aivan uudenlainen kartasto, joka havainnollistaa yhteiseen maailmaamme vaikuttavia ilmiöitä ennennäkemättömällä tavalla. Kirjan kartat antavat erinomaisen yleiskuvan maapallon nykytilasta, olipa kiinnostuksen kohteena sitten luonnonmullistukset, sää, matkustaminen, pakolaisvirrat, energiatalous, tietoliikenne, yhteiskunnalliset murrokset, ilmastonmuutos tai mikä tahansa muu globaali ilmiö.
Moderni satelliittitekniikka ja maantieteen kehitys ovat mahdollistaneet maailman tutkimisen entistä yksityiskohtaisemmin. Uuden ajan atlas auttaa ymmärtämään, mitkä ovat planeettamme suurimmat tulevaisuuden haasteet ja millaisia ratkaisuja niihin pitäisi etsiä.

Tekijä: Alastair Bonnett, suomennos Jere Saarainen.
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy. 2012. 224 s.
Myynti: Minerva Kustannus Oy:n verkkokauppa kauppa.minervakustannus.fi/
Hinta: 30,00 €.

Lintubongareille

Lintuopas – Euroopan ja Välimeren alueen linnut esittelee kaikki Euroopan, Välimeren alueen ja Pohjois-Afrikan linnut sekä lajit, joita tavataan suuressa osassa Lähi-itää. Helppokäyttöisessä kenttäoppaassa on lähes 900 lintulajia.

Tekijät: Lars Svensson, Killian Mullarney ja Dan Zetterström, suomennos Hannu Jännes ja Pekka J. Nikander.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2018. 442 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 20,00 €.

Suomen linnut – harrastajan opas vie lukijan katsomaan maailmaa lintujen silmin. Kirja antaa vastaukset muun muassa kysymyksiin: Miten lintu pysyy ilmassa? Missä linnut nukkuvat? Kuinka korkealla linnut voivat lentää?

Tekijä: Lasse J. Laine.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2017. 296 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 20,00 €.

Petolinnut Suomen luonnossa esittelee kaikki Suomen päiväpetolintulajit sanoin ja selkein kuvin. Kirja antaa arvokkaita vihjeitä petolintujen tunnistamiseen sekä auttaa ymmärtämään petolintuja valottamalla niiden pesintää, ravinnonkäyttöä ja muuttotapoja.

Tekijä: Dick Forsman.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2018. 156 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 20,00 €.

Talvilintujen elämää kertoo Pohjolassa talvehtivista linnuista ja niiden elintavoista. Kirja kuvaa talvisessa pihapiirissä vierailevien lintujen puuhia ja elämää suorastaan vangitsevasti. Kirjatut havainnot sekä taidokkaat piirrokset ja akvarellit saavat lukijan katsomaan tuttuja siivekkäitä ystäviämme aivan uusin silmin.

Tekijä: Lars Jonsson, suomennos Anna Maija Luomi.
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy. 2016. 344 s.
Myynti: Minerva Kustannus Oy:n verkkokauppa kauppa.minervakustannus.fi
Hinta: 32,00 €.

Ötökkädiggareille

Ötököitä Suomen luonnossa kuvaa metsien, peltojen ja rantojen yleisimmät ja kiinnostavimmat selkärangattomat selkein luonnehdinnoin ja valokuvin.

Tekijä: Jani Kaaro.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2017. 144 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 20,00 €.

Paarman puremaa kertoo huumorin siivittämää täsmätietoa paarmoista, mäkäristä, ampiaisista, hirvikärpäsistä, punkeista ja muista pistävistä hyönteisistä.

Tekijä: Juhani Itämies.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2016. 160 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 8,00 €.

Pistämätön hyttyskirja antaa asiallista tietoa, huumoria, kansanviisauksia, paukamatarinoita kesäisistä ystävistämme hyttysistä. Viihdyttävä tietokirja paneutuu muun muassa aiheisiin, miksi hyttyset pistävät ja inisevät ja miksi hyttyset löytävät juuri minut. Kirja antaa myös vinkkejä hyttyssäiden ennakoimiseen. Mökille, patikkaretkelle tai kalakaveriksi kautta Suomen.

Tekijä: Juhani Itämies.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2016. 160 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 8,00 €.

Retkeilijöille

Liikuttava luonto on hyväntuulinen luontoliikunnan opas, joka vie koko perheen lähiluontoon. Kirja vinkkaa, mitä leikkejä voi leikkiä luonnossa, mitkä ovat lähiluontoon sopivia harrastuksia tai mihin kannattaa lähteä luontoretkelle. Lähiluonnon seikkailupuistoon perehdytään hauskasti, ennakkoluulottomasti ja turvallisuutta unohtamatta.

Tekijä: Elli Keisteri-Sipilä.
Julkaisija: Metsäkustannus. 2017. 150 s.
Myynti: Metsäkustannuksen verkkokauppa www.metsalehti.fi/
Hinta: 27,00 €.

Retkeilijän kansallispuistot on retkeilijän ja luontoharrastajan toivekirja, joka esittelee kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Kirja esittelee kansallispuistot tavallisen luonnossa liikkujan näkökulmasta nähtävyyksineen, retkeilyreitteineen, taukopaikkoineen ja muine palveluineen. Kirjasta löytyvät myös reitit liikuntarajoitteisille ja kaikista kohteista on kartta.

Tekijä: Jouni Laaksonen.
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Otava. 2018. 271 s.
Myynti: Kirjakaupat.
Hinta: 30,00 €.

Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas kokoaa yksiin kansiin kaikki pääkaupunkiseudun retkeily- ja ulkoilukohteet. Kohteita on lähes 150 saaristosta sisämaahan. Opas sisältää Helsingin, Espoon, Kauniaisen ja Vantaan retkeilykohteet sekä Nuuksion järviylängön ja Sipoonkorven kansallispuistoineen. Kohdeselostusten lisäksi opas antaa tiivistettyä tietoa muun muassa kasveista, eläimistä, geologisista kohteista, ja historiallisista paikoista. Lisäksi oppaassa on maanmittauslaitoksen tarkat maastokartat kustakin kohteesta.

Tekijä: Raija Hentman.
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy. 2018. 352 s.
Myynti: Minerva Kustannus Oy:n verkkokauppa kauppa.minervakustannus.fi
Hinta: 32,00 €.

Sunnuntai kävelyllä sotien ajan Helsingissä – Reittejä pääkaupunkiseudun sotahistoriaan -kirja esittelee yli 50 kiinnostavaa sotahistoriallista retkikohdetta Helsingistä. Kirjassa on runsaasti kuvia kohteista, jotka ovat sisällissodan ajalta kuin ensimmäisen maailmansodan sekä talvi- ja jatkosodan vuosilta. Mukana myös vanhoja arkistokuvia. Helsingin keskustaan sijoittuu kymmenkunta kävelyreittiä karttoineen, joiden avulla pääsee tutustumaan autenttisiin sotapaikkoihin ja muistomerkkeihin. Kantakaupungin ulkopuolelta retkikohteeksi voi valita vaikkapa ensimmäisen maailmansodan linnoituksia, toisen maailmansodan tykkipattereita tai sankarihautausmaita.

Tekijä: Pauli Jokinen.
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy. 2017. 176 s.
Myynti: Minerva Kustannus Oy:n verkkokauppa kauppa.minervakustannus.fi
Hinta: 28,00 €.

#Seppo Närhi