Uutiset

13.12.2018 Seppo Närhi

Kevätmessujen mallipihoista ideoita oman puutarhan, mökkipihan sekä pientalopihan rakentamiseen

Huhtikuun Kevätmessut tuo ihania ideoita oman puutarhan ja pihan toteuttamiseen – nyt kolmen messuille rakennetun kokonaisuuden voimin. Ideapuutarhan ja Mökkipihan lisäksi on nyt ensimmäistä kertaa suunniteltu myös uudistuneelle Asu & Remontoi puolelle kompakti omakotitalon piha, Kotipiha.

”Lähdimme suunnittelussa liikkeelle konkreettisista mallipihoista, ei niinkään satuhahmoista ja mielikuvitusilottelusta, toteaa Tanja Nieminen Puutarhaetsivistä. ”Tällä kertaa kaikissa pihoissa korostuvat helposti toteutettavat, valmiista tuotteista kootut kokonaisuudet, joista löytyvät saatavuustietojen lisäksi myös hinnat. Toteutuksia on monen suuruisille budjeteille, mutta Ideapuutarha on silti toteutettu puutarhakärpäsen puraisemille, Mökkipiha vapaa-ajan asujille ja Kotipiha pientaloasujille”, hän jatkaa.

Puutarha-puolella on tänä vuonna neljä teemapuutarhaa, joiden aiheet ovat city-eko - joka pihan kotiapteekki, rakkausretriitti sekä pihat lapsi- ja koiraperheille. City-eko tuo ideoita siihen, miten omaa terveyttään voi edistää kasvattamalla ja hoitamalla pihallaan erilaisia syötäviä kasveja ja yrttejä. Rakkausretriittiin on toteutettu rauhallisen meditatiivinen metsä-spa, joka huumaa aistit kukkaloistollaan ja antaa mahdollisuuden ihanaan rentoutumiseen. Lapsiperheen pihaan on koottu helppoa tekemistä ja puuhailua, joka onnistuu vanhempien ruuhkavuosista riippumatta. Koiraperheen pihassa näytetään käytännössä, miten lemmikit ja isännät saadaan viihtymään pienessä pihassa, sulassa sovussa.

Mökkipiha antaa aikaa joutilaalle oleilulle

Kevätmessujen Mökkipiha on suunniteltu siten, että se antaa mahdollisuuden sekä puuhailuun että oleiluun.

”Nykyisin tuntuu, että varsinaiseen lomailuun ja oleiluun varattu loma-aika on lyhentynyt. Halusimme suunnitella mökkipihan siten, että kaikki vapaa-aika ei kulu pihan hoitamiseen. Muun muassa hyötypuutarha toteutetaan kerroskakkumaisella rakenteella, joka istutetaan täyteen valmiita salaatti- ja yrttitaimia”, Tiina Holmberg Puutarhaetsiviltä toteaa.

Mökkipihalta löytyvät luonnollisesti sauna, puuvaja, puucee, grillipaikka sekä mönkkärivaja. Hevoshakamaista tunnelmaa tuovat puuhepat ja pihan koristeina ovat risuista ja varvuista tehtyjä lintuja ja muita metsän eläimiä.

Asu & Remontoi -osion Kotipihalta näkyy, mitä pienimmänkin omakotitalon pihaan mahtuu

Kevätmessujen asumisen alueen nimi on vaihtunut aluetta paremmin kuvaavaksi Asu & Remontoi -nimeksi. Halliin 3 rakennetaankin ensimmäistä kertaa Kotipiha terasseineen, autotalleineen ja kasveineen. Kotipiha toteutetaan valmiista, suoraan toimittajilta hankittavista elementeistä ja taimista, joten kokonaisuuden tai sen osien toteuttaminen omaan pihaan on helppoa. Mallipihasta huomaa myös käytännössä, mitä kaikkea kaikkein pienimmällekin omakotitontille mahtuu, ja miten se on hyvä toteuttaa.

Kevätmessut tekee yhteistyötä Lyhty ry:n työpajalaisten sekä Omnian opiskelijoiden kanssa

Kevätmessujen Ideapuutarhojen, Mökkipihan sekä Kotipihan suunnittelusta vastaa Puutarhaetsivät Oy. Sen rakentamisesta vastaavat Rainset Oy:n ammattilaiset yhdessä Omnian opiskelijoiden ja Lyhty ry:n työpalajalaisten kanssa.

Kevätmessut järjestetään 4.–7.4.2019 Messukeskuksessa. Kokonaisuudessa ovat Kevätpuutarha, Asu & Remontoi, OmaMökki, Sisusta, Lähiruoka & Luomu sekä Lautasella -tapahtumat.

#Seppo Närhi