Uutiset

06.03.2014 Seppo Närhi

Kevätmessuilta puutarhaterapiaa

Kevätmessujen yleiskoristelualueella saa tuntumaa kevään kukkaloistoon: tulossa on 28 000 kukkasipulia, 70 koivua sekä yli 100 erilaista pikkuhavua. Alueen teema korostaa puutarhanhoidon hyvää tekeviä elementtejä. Aistipolulla voi tunnustella miltä kasvit tuntuvat ja heittää kengät pois ja astella paljain varpain.

Messujen sosiaalisella taimitorilla on myynnissä muodikkaita koristeheiniä, ruukutettuja pistokkaita sekä erilaisia perunalajikkeita pienpakkauksissa. Taimitorin tuotteet tuotetaan vankilapuutarhassa ja kehitysvammaisten Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:ssä.

Onnistumisen kokemuksia

Helsingin yliopiston puutarhatieteen dosentti Erja Rappe on havainnut, että puutarha tuottaa hyvinvointia monella tavalla.

– Puutarha aktivoi ja motivoi liikkumaan ulkona: se on hyvää terveysliikuntaa. Auringon valo aktivoi D-vitaminisynteesiä, mikä vahvistaa luustoa ja immuunipuolustusta ja vaikuttaa serotoniini-melatoniinin aineenvaihduntaan. Puutarhanhoidon harrastajat säilyttävät aktiivisuutensa myös iäkkäinä, ja näin tasapaino, lihasvoima ja koordinaatio saavat harjoitusta, Rappe kertoo.

Hän on työssään toiminut mm. vanhusten, mielenterveyspotilaiden ja vankilassa olevien parissa ja havainnut, kuinka puutarhanhoito motivoi. Harrastus auttaa nousemaan ylös sängyn pohjalta.

– Puutarha rauhoittaa ja elvyttää ihmistä: stressi vähenee, keskittymiskyky ja mieliala paranevat. Tunnevasteiden kautta tulkittava aistitieto tuottaa hallinnan ja turvallisuuden kokemuksia. Näin esimerkiksi muistisairaat saavat onnistumisen ja osaamisen kokemuksia vaikkapa huonekasveja hoitamalla, hän sanoo.

Itseilmaisua puutarhassa

Puutarha tarjoaa mahdollisuuksia mielekkääseen toimintaan ja itseilmaisuun. Ympäristön kautta ilmaistaan minuutta ja kerrotaan itselle tärkeistä asioista. Rappen mukaan viljely luo luottamusta tulevaisuuteen, ja sato konkretisoi onnistumisen. Elämässä voi onnistua, ja onnistumisen voi jakaa toisten kanssa.

– Sellaiset käsitteet, kuten kestävyys tai kiintymys saavat konkreettisen muodon viljelyn kautta. Kasvien kasvattaminen myös sitouttaa ja vastuuttaa. Ilkivalta kaupunkiympäristössä vähenee, kun omat sormet ovat konkreettisesti mullassa.

– Puutarha voi olla kokonaisvaltainen olemassaolon kokemus, joka tarjoaa yhteyden luontoon, merkityksellisyyden tunteita ja tarkoituksellisen elämän, Rappe toteaa.

Kevätmessut Messukeskuksessa 3.–6.4.2014. Samalla lipulla neljä tapahtumaa: Oma Koti, OmaMökki, OmaPiha ja Sisusta! Järjestäjänä Messukeskus. Messut avoinna to - pe klo 10–18, la klo 9-18 ja su klo 10–17. Pääsyliput 16 € / 10 €. Liput tapahtuman aukioloaikoina Messukeskuksen ovelta tai ennakkoon Messukeskuksen omasta verkkokaupasta. Huom! Kokoaikaliput myynnissä vain sisäänkäynneillä messujen aikana.

#Seppo Närhi