Uutiset

13.03.2015 Seppo Närhi

Kevätaurinko herättää kotipuutarhurit

Tutkimuksen perusteella jo 44 prosenttia yli 18-vuotiaista suomalaisista on kiinnostunut puutarhatöistä (40 % vuonna 2013). Eniten kiinnostus on kohonnut kaupungeissa ja taajamissa asuvien miesten, nuorten aikuisten (25–34 vuotta) ja 50-64-vuotiaiden keskuudessa. Kasvu jatkunee edelleen, sillä jopa 68 prosenttia alle 25-vuotiaista uskoo kiinnostuvansa kasvien viljelystä ja kasvattamisesta tulevaisuudessa.

Puutarhaharrastuksen kokee itselleen tärkeäksi lähes kolmannes täysi-ikäisistä suomalaisista (32 %) ja 37 prosenttia niistä, joilla on käytössään piha tai parveke. Tärkeimpänä harrastustaan pitävät palstaviljelijät, omakotitalossa asuvat ja 50-64-vuotiaat. Ehdottomasti nykyistä viihtyisämpää pihaa kertoo kaipaavansa 23 prosenttia (17 % vuonna 2013).

Selvästi on lisääntymässä myös palsta-, yhteisö- ja kaupunkiviljely. Nyt siitä on kiinnostunut joka viides (21 %) yli 18-vuotias suomalainen (15 % vuonna 2013). Innokkaimpia ovat alle 35-vuotiaat sekä kaupungeissa ja kerrostaloissa asuvat.

Yhä useampi pitää viljeltyjen tuotteiden puhtautta motiivina harrastukselleen. Tärkeiksi koetaan myös puutarhanhoidon rauhoittava ja rentouttava vaikutus sekä kuntoilu, joka on noussut esiin aiempaa selvemmin erityisesti palstaviljelijöiden, yli 50-vuotiaiden ja omakotitalossa asuvien keskuudessa.

Yli puolet (53 %) ihmisistä arvostaa puutarhanhoidossa luonnonmukaisuutta ja luomuviljelyä. Aiempaa useampi on kiinnostunut kokeilemaan uusia kasveja. Näihin kuuluvat varsinkin palstaviljelijät ja nuoret aikuiset.

Kyselyyn vastanneista 61 prosentilla on hoidettua pihaa tai puutarhaa. Kasvimaa on 28 prosentilla ja 23 prosenttia vastaajista viljelee kasveja parvekkeella. Mökillä viljelyä harrastaa 15 prosenttia, ja mökkiviljely on erityisen suosittua miesten keskuudessa. Muualla naisia on puutarhaharrastuksen parissa enemmän. Nuorille aikuisille sen sijaan on tyypillistä kokeilla viljelyä parvekkeella tai ikkunalaudalla.

Kyselyn toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto Oy internet-avusteisesti 50.000 vastaajasta koostuvalle paneelille, joka edustaa Suomen aktiivi-ikäistä väestöä.
Lisätietoa tutkimuksesta antavat Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman, Puutarhaliitto, p. (09) 5841 6511 sekä tutkimusjohtaja Eeva Heikkilä, Suomen Gallup Elintarviketieto Oy, p. (09) 613 50 58.

#Seppo Närhi