Uutiset

16.09.2015 Seppo Närhi

Helsingin Tokoinrannan hevoskastanjoita vaivaa bakteeri – Onko hevoskastanjoilla tulevaisuutta Helsingissä?

Tauti voi levitä paikasta toiseen esimerkiksi maan tai taimien mukana. Märillä ja viileillä säillä on ehkä vaikutuksensa taudin nopeaan kulkuun. Lämpimien säiden vallitessa se etenee ehkä hitaammin ja saattaa sinnitellä pitempään piilevänä.

Taudin kulkua ei vielä aivan tarkoin tunneta. Ankarissa tapauksissa mukana voi olla myös muita taudinaiheuttajia, kuten Phytophthora-mikrobi.

Hevoskastanjoilla on viime vuosina havaittu myös muita hankalia vaivoja, kuten lehtimiinaaja ja lehtitauteja, jotka voivat ruskettaa puita kokonaankin jo loppukesällä.

Tautien ja tuholaisten vuoksi hevoskastanjoiden istuttaminen tulevaisuudessa kaupungin yleisille alueille saattaa tulla kyseenalaiseksi.

Tokoinrannassa on kesän aikana havaittu lisää oirehtivia puita, niitä on yhteensä jo toistakymmentä. Hevoskastanjoiden selviämistä seurataan vielä jonkin aikaa, ennen kuin tehdään mahdollisesti päätös niiden poistamisesta kokonaan.

Viime vuosina Helsinkiin istutettujen nuorten hevoskastanjan taimien ja puiden inventointi on tekeillä. Helsingin tärkeimpään hevoskastanjapuistoon, Hesperian esplanadille bakteeritauti ei ole vielä ehtinyt, vaikka esimerkiksi lehtitautien oireita on ollut jo muualla Helsingissä nähtävillä.

#Seppo Närhi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: