Uutiset

05.09.2016 Seppo Närhi

Helsingin kaupunki on testannut kuumaa vettä rikkakasvien torjunnassa

Itä-Helsingin viheralueilla otettiin viime viikolla käyttöön hollantilainen laite, jonka teho perustuu lähes kiehuvan veden levittämiseen rikkakasvien päälle. Näppärän kokoinen vesitankki kulkee pick-up-auton lavalla.
– Kuuma vesi rikkoo kasvin solurakenteen ja varsinkin aurinkoisella ja lämpimällä säällä vaikutus on välitön, kertoo vastaava työnjohtaja Tarja Silventoinen Starasta.
Toisessa menetelmässä mukana vaahto
Kaupunki on testannut kesän aikana myös NCC:n kehittämää vastaavaa menetelmää, jonka teho perustuu kuumaan veteen. NCC:n menetelmän erikoisuus on biohajoava vaahto, joka tehostaa kuuman veden vaikutusta. Vaahto on täysin myrkytöntä ja häviää nopeasti.
NCC:n tuotantoinsinöörin Heikki Parviaisen mukaan vaahdon ilmakuplat estävät lämmön karkaamisen ja höyrypilven leviämisen ympäristöön.
– Vaahto myös vähentää energian kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä, koska sen ansiosta kuumaa vettä ei tarvitse käyttää niin paljon.
Staran piiripuutarhuri Sampo Sainio kertoo, että lupaava menetelmä soveltuu erityisen hyvin katukiveyksen rikkaruohoihin. Haasteena on, että menetelmän vaatimalla isolla tankkiautolla ei voi ajaa herkillä viheralueilla.
Kesän havainnot varovaisen lupaavia
Kokemuksia kemikaalittomista rikkaruohojen torjuntamenetelmistä kerätään ja kirjataan vielä syksyn ajan. Toiveena on glyfosaatin käytön korvaaminen kokonaan myrkyttömillä menetelmillä.
Kesän havainnot osoittavat, että kuuma vesi toimii rikkaruohojen torjunnassa tietyin rajoituksin. Ajoituksen on oltava oikea ja käsittely on aloitettava riittävän aikaisin keväällä. Sade, voimakas tuuli ja kylmä sää levityksen aikana heikentävät menetelmän tehoa.

#Seppo Närhi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: