Uutiset

03.06.2015 Seppo Närhi

Apua kasvivalintaan Luonnonvarakeskuksen uudesta perennahausta

Perennahakupalvelu sisältää lähes 200 perennaa, joista suurin osa on ollut mukana monivuotisessa Luonnonvarakeskuksen perennatutkimuksessa. Osa perennoista on käynyt läpi kantavertailututkimuksen, ja parhaat kannat on valittu lisäykseen. Huomattava osa perennoista on testattu kaupunkien ja seurakuntien alueilla tehdyissä kokeissa. Palvelu löytyy osoitteesta www.luke.fi/perennahaku
Useista perennalajeista on olemassa viljelykantoja, jotka kuuluvat samaan lajiin ja ovat pääpiirteissään samannäköisiä. Eroja voi kuitenkin olla esimerkiksi kasvin korkeudessa, kukaan koossa tai kerrannaisuudessa. Myös menestymisessä voi olla eroja: jokin kanta voi olla talvenarka tai altis taudeille ja tuhohyönteisille, kun taas toinen kanta voi olla hyvin kestävä ja terve.
– Kantavertailukokeissa saman lajin eri kantoja istutetaan yhtäläisiin olosuhteisiin esimerkiksi pellolle keskinäistä vertailua varten. Tällöin nähdään, millä kannoilla on toivotuimmat ominaisuudet. On tärkeää saada käyttöön parhaat, yhtenäiset kannat, vanhempi tutkija Sirkka Juhanoja selventää.
Kestävää ja helppohoitoista
Vuosina 2005–2010 tehdyssä perennatutkimuksessa etsittiin kestäviä, helppohoitoisia ja julkisille alueille soveltuvia perennoja suomalaisilta taimistoilta ja kasvitieteellisistä puutarhoista. Monivuotisten kokeiden perusteella valittiin suositeltaviksi toista sataa perennalajia.
– Perennahaku perustettiin, koska perennoista kertynyt tieto haluttiin saada pysyvästi esille ja käyttöön. Toivomme, että palvelusta on hyötyä niin suunnittelijoille, taimistotuottajille, puutarhakauppiaille kuin kotipuutarhureillekin, Juhanoja sanoo.
Palvelu sisältää tietoa perennojen korkeudesta, kukinnasta, kasvupaikkavaatimuksista ja käyttökokemuksista. Valtaosassa perennoista löytyy myös valokuvat. Puuttuvia valokuvia täydennetään vielä, samoin joitakin perennalajeja lisätään myöhemmin palveluun.
Arboretum Yltöinen Piikkiössä avoinna ilmaiseksi koko kesän
Suurimman osan verkkopalvelussa esitellyistä perennoista voi nähdä Varsinais-Suomessa Luonnonvarakeskuksen Piikkiön näytemaalla. Perennojen lisäksi Piikkiössä voi tutustua arboretumin esittelymetsään, jossa alppiruusut ovat puhkeamassa kukkaan kesäkuun alussa. Ne ovat tulosta kotimaisesta kestävien alppiruusujen jalostusohjelmasta, josta on saatu markkinoille jo yli 20 suomalaista lajiketta. Arboretum on ensimmäistä kertaa avoinna ilmaiseksi koko kesän. Paikalla voi vierailla maanantaista perjantaihin klo 8–15 (Toivonlinnantie 518, Piikkiö).

#Seppo Närhi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: