Uutiset

10.07.2015 Seppo Närhi

Ammattilaisten pihavalinnat asuntomessuilla

Viheralan ammattilaiset ovat valinneet kolme esimerkkipihaa. Valinnalla haluttiin korostaa pihojen erilaisuutta. Pihan tulee olla sopusoinnussa rakennuksen, ympäristön ja käyttäjän tarpeiden kanssa.


Kohde 22, LakkaLaine. Kohteessa on pihan suunnittelu edennyt yhtä aikaa rakennuksen suunnittelun kanssa. Kohteen perhe on halunnut rakennuksen ja pihan toimivan yhteen. Tämä ilmenee oivallisesti rakennuksen olohuoneessa, josta piha avautuu saumattomasti osaksi rakennusta. Tontti on suojaisa ja rauhallinen. Kasvillisuusalueet on keskitetty tontin reunoille ja keskiosaa hallitsee laadukas nurmikko. Pihan väreistä ja muodoista muodostuu harkittu, harmoninen kokonaisuus. Kohteen pihasuunnittelu Kontrasti.


Kohde 31, Lammi-kivitalo, Casa del Limon. Meksikolaistaustaisen perheen toiveet toteutuvat talon ja pihan värikkäässä värimaailmassa. Talon terassissa on kauniit meksikolaiset luonnonkivilaatat. Piha on suunniteltu yhdessä talon kanssa. Pihassa on rauhallinen, kodikas ja sympaattinen tunnelma. Pihan laaja nurmialue ja selkeästi rajatut kasvialueet muodostavat perheelle toimivan ympäristön. Kohteen phasuunnittelu Pihavisio Oy.


Kohteet 34/35, Urban Villa 2 ja 1. Tässä kohteessa erityishuomio kiinnittyy luonnonkasvialueisiin molempien talojen pihalla ja katolla. Tällaisia ennakkoluulottomia kokeiluja soisi olevan enemmän asuntomessupihoissa. Kasvillisuusalueet on rajattu selkeästi ja rytmillisesti vaihtelevasti tontin reunoille. Pienet pihat on otettu tehokkaasti hyötykäyttöön. Kasveja on istutettu tiheästi, mikä vähentää rikkakasvien iskeytymistä ja istutusalueet näyttävät nopeammin valmiilta. Kohteen phasuunnittelu Roslings Manor Gardens.
Ammattilaisraati kiinnitti huomiota lisäksi siihen, että asuntomessualueen pihoissa on käytetty monipuolisesti kasveja. Huomioitavana yksityiskohtana on mainittava useita kasvilajeja sisältävät aidanteet. Alueesta muodostuu vähitellen kaavan tavoitteen mukaisesti vihreä ja vehreä. Hulevesien imeyttämisestä maaperään tonttikohtaisesti on useissa kohteissa luovuttu, osittain ilmeisesti savisen pohjamaan takia. Pihojen monipuoliseen käytettävyyteen on kiinnitetty huomiota mm katetuilla terasseilla.
Valitettavasti joissakin pihoissa pihan rakentamisen jääminen viime hetkeen näkyy pieninä laatuvirheinä, esimerkiksi kulkualueiden ja kasvillisuusalueiden korkotasojen heittoina ja laatuvirheinä kivitöissä.

Pihojen ammattilaisarvioinnin tekivät:
Maisemasuunnittelija Hanna Hentinen, hanna.hentinen@maisematiimi,fi, 050 528 1105
Viherrakentaja Eija Lehtinen, eija.pihanne@gmail.com, 050-566 3424
Maisema-arkkitehti Sirpa Törrönen, sirpa.torronen@vantaa.fi, 0400 765 752
Pääsihteeri Seppo Närhi, seppo.narhi@vyl.fi, 0400 419 085

#Seppo Närhi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: