Uutiset

08.07.2016 Seppo Närhi

Ammattilaisten kolme pihavalintaa Seinäjoen asuntomessuilla

Seinäjoen asuntomessualueen asemakaava on onnistunut. Alueelle ominaista mäntymetsää on säästetty, mikä luo alueelle omaleimaisen ja viihtyisän ympäristön. Rikottuja tontin osia on liitetty luontoon kuntalla. Istutusten rajaus metsään on ratkaistu luontevasti. Kiveystyöt on tehty pääosin korkeatasoisesti. Pihoissa korostuvat toiminnallisuus ja erilaiset oleskeluratkaisut.

Seinäjoen kaupungin toteuttamat yleiset alueet ovat huoliteltuja ja kylämäinen henki säilyy alueen läpi. Kyrkösjärvi tuo merkittävän lisän alueen monipuolisuuteen ja sen hyödyntäminen alueen virkistyskäytössä on tärkeä osa asuinaluetta.

Joidenkin tonttien väliset raja-alueet ovat viimeistelemättömiä ja paikoin laajat kuorikatealueet olisi voitu korvata esimerkiksi kuntalla tai muilla istutuksilla. Pääosin hulevesiratkaisuissa on onnistuttu.

Kolme pihavalintaa perusteluineen

Kohde 31 Kimara Katariina

Pihalla on oleskelutiloja eri toiminnoille. Asukkaiden kiinnostus pihaharrastukseen näkyy kasvivalinnoissa. Istutusalueiden rajaus tehty selkeästi, liittyminen metsään on luontevaa luonnonkivien avulla. Kasvillisuus on runsas ja monipuolinen. Hyötytarha sopii hyvin pohjalaiseen talon tyyliin.

Kohde 39 Hartman Koti Salmiakki

Pihan korkeuserot talon sisäänkäynnin puolella on luontevasti otettu haltuun muureilla. Oleskelualue sijoittuu luontevasti pihaan, josta avautuu kaunis metsänäkymä. Istutusalueet ovat selkeät, kiveykset jakoivat tilaa unohtamatta kuitenkaan tasaista nurmea pallopeleille. Tontin reuna-alue on hyödynnetty hyötytarhana.

Kohde 43 Lakeuden Jämerä Kutsu

Huomiota herättävät taidokkaasti tehdyt kiveystyöt luovat viimeistellyn kuvan. Oleskelu keskittyy talon suojassa olevalla terassille, josta on kaunis näkymä metsään. Korostettu istutusalue liittää tontin luontevasti metsään. Kulkuväylät ja polut on toteutettu ilmeikkäästi. Tontin reuna-alueille on sijoitettu viljelylaatikot.

Ammattilaispihavalinnan tekivät:
maisemasuunnittelija Eija Leskinen, Viheroksa Oy, puh. 040 506 8098
viherrakentaja Jari Lakaniemi, Järviseudun Viherrakennus Oy, puh. 0400 569778
pääsihteeri Seppo Närhi, Viherympäristöliitto ry, puh. 0400 419085

#Seppo Närhi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: