Uutiset

12.02.2015 Seppo Närhi

Älyroskakorit kaduille ja puistoihin

Lehtovuori Oy tuo markkinoille langattomaan sensoriteknologiaan perustuvat älyroskakorit kaupunkien kaduille ja puistoihin. Järjestelmä lisää puhtaanapidon tehokkuutta ja tuo kustannussäästöjä.
Lehtovuori Oy:n älyroskakorin sensorit mittaavat ultraäänellä reaaliaikaisesti roskakorien täyttymistä ja välittää viestin langattomasti taustajärjestelmään. Järjestelmä laskee täyttöasteiden perusteella puhtaanapidolle optimaaliset tyhjennysaikataulut ja ajoreitit kartalle. Järjestelmän avulla voidaan minimoida kuljetuspäästöjä ja saada aikaan kustannussäästöjä, joka syntyy kun roskakoreja ei käydä tyhjentämässä turhaan puolityhjinä. Samaan järjestelmään voidaan liittää katu- ja puistoroskakorien lisäksi myös muita mittaussensoreilla varustettavia jätesäiliöitä, kuten esimerkiksi koirapuistoissa usein käytetyt syväkeräyssäiliöt, puistojen ylläpidon käytössä olevien viherjätteiden keräyssäiliöt tai muut jätteiden keräyspisteet.

”Ei ole kovin harvinaista, että puistossa näkee roskakorin pursuavan jätteistä ja parissa päivässä roskat alkaa levitä ympäristöön. Puhtaanapidolla on moninkertainen työ siivota jäljet, mikä tietää kustannuksia. Älyroskakorin järjestelmä ennustaa seuraavan tyhjennyspäivän täyttymisen perusteella, jolloin puhtaanapito pystyy ennakoimaan. Hyödynnämme Enevon sensoriteknologiaa uudessa lähes parin sadan litran vetoisessa puistoroskakorimallissamme. Tällöin saamme etua sekä riittävän kapasiteetin että optimaalisen tyhjentämisen kautta”, kertoo Lehtovuori Oy:n toimitusjohtaja Martti Mäyry.

Lehtovuoren älyroskakori on kehitetty sensoritekniikalle soveltuvaksi, mutta sensorit voidaan liittää myös jälkikäteen joihinkin puistoroskakorimalleihin. Käytettävä sensorijärjestelmä on suomalaisen Enevo Oy:n kehittämä. Sensorijärjestelmän käyttö on kuukausihinnoiteltu eikä edellytä asiakkaalta tietojärjestelmäinvestointeja.

Enevo Oy on johtava älykkäiden sensoreiden ja jätekeräyksen optimointijärjestelmien toimittaja. Yrityksen asiakkaisiin kuuluu niin yksityisiä kuin kunnallisia jätehuoltoyrityksiä ja se tuottaa palvelujaan yli 27 maassa. Järjestelmää on käytössä jätehuollossa erikokoisissa jätesäiliöissä ja jäteastioissa. Enevon järjestelmää on jo puistoroskakoreissa kokeiltu Englannissa Nottinghamin kaupungissa hyvin tuloksin. Pilottihankkeessa tyhjennyskertojen määrä väheni 79%.

”Tämä on aivan uutta valikoimassamme ja asiakkaillamme on kiinnostusta tätä ratkaisua kohtaan. Uskomme, että tuotteella ja tällä kokonaiskonseptilla on markkinoita kaupunkien kaduilla ja puistoissa myös ulkomailla. Tämä sopii hyvin tavoitteisiimme viennin kehittämiseksi”, jatkaa Mäyry.

#Seppo Närhi