Pääkirjoitus

25.11.2013 Seppo Närhi

Isoilla hankkeilla isosti laatuympäristöä

Julkisuudessa on ollut useita ison kokoluokan rakennushankkeita, joissa varsinaisen hankkeen oheistuotteena on mahdollisuus saada tavalliselle kuluttajalle parempaa ympäristöä. Tämä asia unohtuu usein keskustelussa, kun suurista hankkeista keskustellaan.


Yhtenä hyvänä esimerkkinä laatuympäristöstä on Köln. Sen mahtavan tuomiokirkon ympäristö on kokonaan rauhoitettu autoilta. Autot ohittavat ydinkeskustan tunnelissa ja vain sillä tavoin on voitu luoda keskeisille alueille ydinkeskustaan tunnelmallista ja laadukasta oleskeluympäristöä.

Tampereella on juuri saatu päätös kaupungin ohittavasta tunnelista. Se antaa mahdollisuuden luoda kaupungista kaupunkilaisille toimivat yhteydet Särkänniemen suuntaan.

Pasilaan julkaistiin huikea idea rakentaa kauppakeskittymä, jonka katoksi on ideoitu Saksasta haetun mallin mukaisesti liikunta- ja puistoympäristöä. Samalla luodaan yhteydet Keskuspuistoon.

Helsingin kuumin keskustelu käydään Guggenheimista. Siinäkin keskustelussa sivuun jää yksityiskohta: nyt museolle kaavaillulla alueella on pysäköintialue, mutta museon myötä syntyisi todennäköisesti huomiota herättävän rakennuksen ympärille myös korkeatasoista kaupunkiympäristöä.

Seppo Närhi
päätoimittaja

#Seppo Närhi